Снимка: БГНЕС

Адвокат Димитър Площаков съобщи, че националната система за контрол на качеството на въздуха е компрометирана. Адвокатът е първият, който завежда и печели дело за 10 хиляди лева обезщетение срещу Министерството на околната среда и водите заради понесени от него и семейството му вреди заради мръсния въздух.

След широко и задълбочено проучване върху контрола на качеството на атмосферния въздух, адвокат Димитър Площаков установява, че пунктовете, на които се поставят станциите за измерване на качеството на атмосферния въздух, са далеч от местата, на които има висока концентрация на фини прахови частици.

 "В община Пловдив станцията е преместена в периферията на града, на едно тихо място, на едно кръстовище, което спрямо натоварените пловдивски кръстовища, може да бъде определено като едно абсолютно безлюдно кръстовище", коментира адвокат Площаков, пред БНР.

Измервателната станция от "Орлов мост" също е преместена още през 2012-та година под предлог, че в близост до нея има обособен паркинг и че се строи метростанцията. Адвокатът допълва, че строителството на метростанцията е приключило, но пунктът така и не е върнат.

"Новото място на пункт "Орлов мост" е в двора на Националния институт по метеорология и хидрология, който двор представлява нещо като минипарк", допълни Площаков.

Адвокатът припомня данни, че България е начело в Европейския съюз по смъртни случаи в следствие от замърсяването на въздуха.

"Световната здравна организация докладва, че за 2019 година в България има настъпили над 10 863 случаи на преждевременна смърт в следствие некачествен атмосферен въздух", посочи юристът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase